Oorspong

Ouessantschaapjes zijn genoemd naar het eiland Ouessant. Dat ligt in de Atlantische Oceaan voor de uiterste punt van Bretagne.
Je kunt er komen vanuit Le Conquet en het is een uur varen. Er wonen minder dan 1000 mensen. Het eiland is niet heel groot en als je een fiets huurt is het in een dag goed te bekijken. Het is een mooi woest / ruig eiland en vanzelfsprekend waait het er altijd ! Het is zeker de moeite waard.
Toen wij er waren, hebben we met veel moeite een weitje gevonden waar 6 Ouessantschaapjes liepen, dus veel zijn er daar niet !
Er zijn veel verhalen over hoe de schaapjes daar ooit zijn gekomen, maar het meest aannemelijke is dat ze daar tijdens een schipbreuk terecht zijn gekomen en zichzelf vervolgens in stand hielden. En omdat het milieu daar nogal karig en schraal is, zijn ze langzamerhand steeds iets kleiner geworden.
Als de bevolking dan ook nog steeds de grotere schapen ertussenuit gaat halen om ze te slachten, dan is het op zich wel logisch dat de schaapjes op Ouessant in de loop der tijden steeds wat kleiner zijn geworden.
Omstreeks 1960/1970 was dit ras bijna uitgestorven. Op het eiland zelf was er geen Ouessantschaap meer over en op het vasteland was nog slechts een groepje van ruim 20 Ouessantjes op een landgoed, Toen is men in actie gekomen om dit ras voor de ondergang te behoeden. Liefhebbers hebben zich ontfemd over deze kudde en zijn met een fokprogramma gestart. En gestaag is het aantal uitgebreid. In 1973 zijn de eerste Ouessantschaapjes in Nederland gekomen.
Inmiddels zijn er hier veel meer dan in Frankrijk zelf !  Bij de ruim 400 leden van de FOS alleen al meer dan 4000 dieren en bij mensen die geen lid zijn nog minstens net zoveel. En dan lopen er ook nog veel dieren illegaal bij mensen zonder nummertjes in het oor, dus in totaal zijn er in Nederland nu wel ongeveer 10.000 Ouessantschaapjes en  floreert het ras als nooit tevoren !