Verzorging

Ouessanschaapjes zijn sober en gemakkelijk in onderhoud. Dit betekent echter niet dat je ze aan hun lot kunt laten overlaten !
 
Per schaapje moet je ongeveer rekenen op 300 vierkante meter weiland.
 
Een SCHUILHOK waarderen ze zeer; eigenlijk alleen maar tegen harde regen. Kou en wind interesseert ze niet; hebben ze gewoon geen last van.
Soms slapen ze wel in het schuilhok, maar ook wel vaak buiten. Het is vanzelfsprekend dat het in het hok goed droog moet zijn, dus het moet een beetje op een heuveltje staan, zodat er nooit water naar binnen kan lopen.
 
Hoofdvoedsel is dus GRAS. Maar vooral in de winter, maar ook in de herfst en vroeg lente is onbeperkt HOOI noodzakelijk. Ze hebben het liefst mooi fijn en luxe hooi  en geen grof paardenhooi van ( te )  laat gemaaide natuurterreinen.
 
Van schapenKORREL  worden ze erg tam, want dat vinden ze geweldig lekker. Toch moet je dit zien als snoepgoed en dit zeker niet het hele jaar door aanbieden.
Kan wel vanaf ergens in december tot het gras weer gaat groeien in het voorjaar en dan er ook mee gaan stoppen. Hoeveel je moet geven per dier is moeilijk aan te zeggen, maar een hand per dier is meestal voldoende. Van teveel en meerdere keren  per dag worden ze te dik en bovendien gaan ze dan steeds meer zeuren. Als je dan bijna gek wordt van het schapen gebleer, dan gewoon stoppen met de korrels. Dan gaan ze eerst nog meer schreeuwen, maar na een weekje worden ze steeds stiller en uiteindelijk geven ze geen kick meer !
 
En verder kun je ze nog van alles geven, maar echt nodig is het niet: pulp ( wel eerst een nachtje laten wellen in water ), muesli, wortels, mais, bieten,enz.
 
Een MINERAALEMMER is wel erg goed voor ze; ze likken aan het harde bruine spul tot de emmer leeg is en ze hebben daar echt behoefte aan.
 
HOEFJES bekappen moet minimaal enkele keren per jaar, vooral bij de witte soms nog wel vaker. Er moet een mooi klein en vlak loopvlakje overblijven. Wees niet te bang dat u er teveel afhaalt. Als je tever snijdt kan het een beetje bloeden, maar daar krijgen ze echt niks van en hoef je niks aan te doen.
 
SCHEREN moet erg laat, namelijk tussen eind juni en half juli. Als je het eerder doet dan scheert het moeilijker en wordt soms de nieuwe vacht erg slordig.
Je kunt het zelf proberen, maar een schapenscheerder is daar vanzelfsprekend erg goed in. Het kost meestal tussen de 3 en 5 euro per dier.
 
ONTWORMEN kan wel, maar vooral niet te vaak ! De dierearts wil het liefst eerst mestonderzoek of het nodig is. Als je het preventief doet, doe het dan in april / mei na het lammeren ( de lammetjes ook een heel klein beetje ) en ev. nog een keer zo ergens begin augustus.
 
Ouessantjes LAMMEREN erg gemakkelijk en je hoeft je er bijna nooit mee te bemoeien. Het gaat allemaal vanzelf en binnen een half uutje loopt het lammetje door de wei. Het gebeurt vaak gewoon buiten; de moeder zelf de plek laten bepalen. De draagtijd is bijna 5 maanden. Ze worden meestal gedekt in november, dus dan worden de lammetjes geboren in april, soms al in maart. Bijna altijd is er maar 1 lam, dat erg klein begint, maar dat groeit als kool.....
 
Bij alle Ouessantjes gaan na 5 of 6 jaren alle TANDEN eruit. Ze steken dan eerst een tijdje naar voren ( je kunt ze er dan met een tangetje zo uit halen ) en gaan er dan uiteindelijk vanzelf wel uit.  Daarna redden ze zich nog prima met de kiezen; die zijn absoluut noodzakelijk i.v.m. het herkauwen.
Zonder kiezen takelt het schaap snel af en vermagert en gaat dood. Een Ouessant wordt gemiddeld een jaar of 10 tot 12, maar soms ouder. 18 Jaar oud is een uitzondering en het record is 21 jaar oud !
 
 
En verder kan dit sobere ras prima voor zichzelf zorgen.
Over het algemeen is het zo, dat, als ze enthousiast komen aanrennen, dan is alles ok. Als eentje niet komt of die komt in z'n eentje aangelopen, dan is er iets niet in orde.